Måske sidder du og ser nogle af Deloittes specialister i it-sikkerhed i DR2s temalørdag.

I programmet ”Temalørdag LIVE: Hacking – du er ikke alene” tager Deloittes specialister hackernes midler i brug til at hacke en helt almindelig dansk familie live på tv.

Formålet med tv-programmet er at oplyse og ruste danskerne til at beskytte sig endnu bedre, når de bevæger sig på nettet, bruger smartphones, computere og andre gadgets.

Deloittes specialister hjælper normalt private og offentlige virksomheder med at bygge sikkerhed og beredskab mod det voksende trusselsbillede fra cyberkriminelle.

I en helt ny undersøgelse fra Deloitte og Epinion peger 75% af de danske virksomheder på, at antallet af cyberangreb er stigende, og 38% angiver at have været mål for angreb det seneste år.

Men også helt almindelige mennesker er i langt højere risiko for at komme i kløerne på kriminelle end tidligere. Vores specialister har derfor samlet deres 10 bedste råd mod cyberkriminelle.

Ti gode råd til private:

1. Pas på falske emails (phishing). Klik aldrig på link eller vedhæftede dokumenter i emails, som du ikke er 100% sikker på kommer fra en troværdig kilde – og husk at it-kriminelle ofte bruger Skat, banker, postvæsenet m.v. som afsender på deres falske emails.

2. Opdater din PC, telefon og softwareprogrammer jævnligt. Det er ikke kun nye features, som leverandørerne ofte lokker med, men også sikkerhedsopdateringer.

3. Skift jævnligt kodeord, og benyt ikke det samme kodeord på forskellige tjenester (Facebook, din netbank og andre steder på nettet). Dit kodeord bør ikke indeholde din fødselsdag, navnet på dit kæledyr eller ét ord fra ordbogen. Benyt i stedet forskellige kodeord, der er mere komplekse og dermed sværere at knække.

4. Vær kritisk med at poste personlige/fortrolige oplysninger på nettet/sociale medier, de kan misbruges.

5. Lad ikke et billede af dit NemID ligge på din telefon og del det aldrig med andre over sms, internettet m.v.

6. Er noget for godt til at være sandt, så er det formentlig heller ikke sandt. Dette gælder specielt shopping på nettet.

7. Der kan være risiko ved at benytte offentlige wifi (på caféer, i shoppingcentre, osv.). Man bør udvise ekstra påpasselighed med at tilgå personlige onlinetjenester, på disse wifi.

8. Benytte et stærkt password på routeren i hjemmet. En router bør også opdateres regelmæssigt.

9. Indsæt ikke en (brugt) USB-nøgle i din computer med mindre du stoler på indholdet.

10. Brug din sunde fornuft