Når industri 4.0 sammenkobler den digitale verden med den fysiske produktion, kan cyberangreb have langt mere vidtrækkende konsekvenser end nogensinde før. I nye industri 4.0-initiativer bør it-sikkerhed integreres fra starten i både strategy, design og operations.

Midt i den iranske ørken gjorde Det Internationale Atomenergiagentur i starten af 2010 en bemærkelsesværdig opdagelse. På atomanlægget i Natanz, cirka 240 km syd fra Teheran, begyndte centrifugerne at svigte med hidtil uset hastighed. Hvad foregik der?

Måneder senere fandt man ud af årsagen. Virussen ”Stuxnet” havde gjort sit indtog. Modsat enhver anden virus nøjedes Stuxnet ikke med kapre computere eller stjæle informationer. Den formåede at bevæge sig ud over den digitale verden ved fysisk at ødelægge det, computerne kontrollerede.

Stuxnet er et skræmmende eksempel på, hvilken skade cyberangreb kan forvolde produktionsvirksomheder. Og oprustningen er utaknemmelig. Mens produktionsvirksomhederne skal beskytte samtlige af deres enheder, behøver angriberne kun af finde én enkelt svaghed.

Strategisk forankring

Da truslen vokser radikalt med udbredelsen af industri 4.0, bør de nye risici overvåges og adresseres på nye måder. Udfordringerne ved at implementere et sikkert, årvågent og robust forsvar i et industri 4.0-setup kræver en markant anderledes indsats end tidligere. Det er ikke længere rettidigt at behandle cyberrisici i slutningen af den strategiske proces. I nye industri 4.0-initiativer bør det integreres fra starten i både strategy, design og operations.

Forbundne teknologier understøtter allerede kritiske forretningsprocesser, og der bliver sandsynligvis flere og flere af dem med den konsekvens, at organisationer både bliver mere og mere sammenkoblede og integrerede, men også mere sårbare. Derfor bør organisationer genoverveje deres kriseberedskab og genopretningsplaner for at imødekomme det stadig mere komplekse trusselsbillede.